Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013



 ΟΡΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΙΩΝ

 Αναζητώντας τις σχετικές διατάξεις για τα όρια των κοινοτήτων ,διαπιστώνουμε ότι τα όρια έχουν περιγραφεί πριν πολλά χρόνια, λόγου χάριν τα όρια με την χώρα το 1958 οριζόμενα από τις κορυφογραμμές τσιγκολ κάθετα με ρέμα καλαθή  [γιουράνιο] κορυφή κουτσοδόντη μέχρι πηγή  στο ρέμα των αγιάδων [κολώνες ρωμαϊκού υδραγωγείου].
  Με το Πυθαγόρειο το 1958  οριζόμενο ως συνέχεια των ορίων χώρας- κορυφογραμμή κάστρων- αντίπερα κορυφογραμμή πούντες- πηγή γκιώνηδες και παραλία Αγίας Ελεούσας. Το τελευταίο τμήμα γκιώνηδες –Αγία Ελεούσα αναγνωρίστηκε το 1994.
  Με το  Βαθύ μετά από μακροχρόνια διαφωνία των δυο πλευρών, το 1929 η επιτροπή αποφάσισε ότι τα όρια των δυο κοινοτήτων αρχίζουν απ΄την παραλία Μεσοκάμπου [ταβέρνα Ωρολογά] –ξωκλήσι Αγίου Νικολάου - Νερόμυλο Φραγκούλη –Γρίδια-πάνω απ΄την πηγή βερού- κορυφή ανατολικής Στεφάνας [κατσικιάδες ]-κάθετα στο οροπέδιο Ζερβού ,όριο ο δρόμος προς σφαγείο ,προς απέναντι κορυφή  κτήματα Κοπανιαρη [περιοχή κλωνιδι]-κορυφογραμμή μέχρι Καμάρα σημερινό φυλάκιο φλόκα]
  Με το Κοκκάρι το 1958 που ορίζουν απ΄τον προφήτη Ηλία –βίγλες μέχρι πρόποδες Καρβούνη.
  Με Βουρλιώτες το 1929με φυσικά όρια τους πρόποδες του Καρβούνη με την διαμόρφωση που έχουν και με τους Μαυρατζαιους απ΄την πλευρά του Καρβούνη στους πρόποδες και στην συνέχεια κορυφογραμμή των Καζανιών μέχρι Ξεροπήγαδο που αρχίζουν τα όρια της χώρας.
Το μήκος της περιμέτρου που περικλείει την περιφέρεια Μυτιληνιών αγγίζει τα 30 χιλιόμετρα εκ των οποίων 1350 μέτρα περίπου είναι η παραλία  Μεσοκάμπου.
   Τα όρια αυτά έχει τοποθετήσει η Στατιστική Υπηρεσία σε Χάρτη το 1972,παρόλα αυτα το 1993 σε έγγραφο της προς το υπουργείο εσωτερικών αναφέρει ότι στην απογραφή του 1991 αντιμετώπισαν προβλήματα και η ίδια ζητούσε  πλήρη καταγραφή των ορίων με τοπογραφικά διαγράμματα και υπολογισμό της εδαφικής έκτασης κάθε κοινότητας.
  Αυτά τα στοιχεία  καλό είναι να τα γνωρίζουμε για να απευθυνόμαστε κάθε φορά στο σωστό αποδέκτη για τα προβλήματα της περιοχής μας . Οσο για το πληθυσμιακά στοιχεία  σκόπιμο είναι να γίνει μια αναφορά στην στατιστική υπηρεσία ΕΛΣΤΑΤ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου