Κυριακή, 3 Ιουλίου 2011


                           Η Απογραφή τελείωσε, ώρα να μετρηθούμε….

      Πολύ διαφήμιση, πολλοί οι απογραφείς και οι τομεάρχες.
13000 τομεάρχες και 55000 απογραφείς, ξεχύθηκαν στους δρόμους ,στα βουνά και στα λαγκάδια της Ελλάδας για να μας βρουν και να μας από-γράψουν….
     Η τελευταία λέξη  βρήκε την πραγματική της έννοια στην κυριολεξία στους Μυτιληνιούς…
     Στους Μυτιληνιούς τις τελευταίες μέρες της απογραφής όλο και περισσότεροι ρωτούσαν γιατί δεν πήγε κάποιος στο σπίτι τους να τους απογράψει . Αρκετοί καλύφθηκαν έστω και την τελευταία μέρα .Όμως ένας σημαντικός αριθμός απ ότι φάνηκε  ξεχάστηκε και «ξε-γράφτηκε» ….
    Πάνω από εβδομήντα πέντε  άτομα [75]!. Δηλώσαν ότι δεν απογράφηκαν όταν ήδη είχε τελειώσει η απογραφή …
    Απ το γραφείο της στατιστικής υπηρεσίας τα αποτελέσματα ,με την πιο αισιόδοξη  εκδοχή ,έδειξαν ότι  η απογραφή στους Μυτιληνιούς θα δείξει πληθυσμό 1765 άντε 1800 άτομα  …….. .
    Στις δημοτικές εκλογές 2010 ψήφισαν 1097 άτομα με την γνωστή πρωτόγνωρη αποχή ..και φυσικά τα παιδιά περίπου 400 τον αριθμό  κάτω των 18 χρόνων, οι  αλλοδαποί και στρατιωτικοί με σημαντικό αριθμό που δεν ψήφισαν …
   Συνήθως ψηφίζουν 1500 με 1700 άτομα απ τούς 2700 και πλέον εγγεγραμμένους
Η προηγούμενη απογραφή του 2001 είχε δείξει αριθμό 2400  . Η αίσθηση των κατοίκων δεν δέχεται ότι υπάρχει αυτή η απόκλιση
   ΚΑΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΘΟΣ …
   Κάποιοι δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους ,είτε υπηρεσιακοί παράγοντες είτε απογραφείς .
   Κάποιοι πολίτες «αγανακτισμένοι» ,αλλά και νηφάλιοι   κάποιοι δύστροποι, κάποιοι προληπτικοί κάποιοι αδιάφοροι ,αλλά και κάποιοι που με την ενοποίηση των κοινοτήτων ,θεώρησαν καλό να μετακομίσουν τα εκλογικά τους και όχι μόνο δικαιώματα σε αλλά κέντρα θεωρώντας ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα .
Όλοι αυτοί μαζί κατόρθωσαν να μειώσουν όχι μόνο τον αριθμό των κατοίκων  αλλά την απ όλους παραδεκτή  δυναμική της κοινωνίας των Μυτιληνιών  .
   Μειώνοντας τον αριθμό των κατοίκων, μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση ανά κάτοικο ,μειώνουν το κύρος και τις απαιτήσεις της κοινότητας ,μειώνουν την ιστορία της κωμόπολης των Μυτιληνιών.
   Κάποτε ο ιστορικός του μέλλοντος, θα προσπαθήσει να εξηγήσει αυτή την τεράστια μείωση του πληθυσμού και δεν θα βρίσκει άκρη.
    Είναι ένας τουλάχιστον λόγος, που γράφονται αυτές οι λέξεις
Τελικά με την κινητοποίηση της κοινότητας απογράφτηκαν πέραν των 100 ατόμων που είχαν ξεχαστεί… 
  Σύμφωνα και με τα νεότερα στοιχεία της στατιστικής ο πληθυσμός των Μυτιληνιών θα ξεπεράσει του 2000 κατοίκους και με κάθε επιφύλαξη αν προστεθούν και οι απόντες κατά την απογραφή ,η απόκλιση θα μειωθεί.
    Θα πρέπει να μας γίνει μάθημα ότι η χαλάρωση του ενδιαφέροντος για τον τόπο μας, άθελα μας δημιουργεί μεγάλα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν στην συνέχεια ,αλλά δεν έχουμε την δυνατότητα να τα επιλύουμε αφού σε πολλές περιπτώσεις δένονται τα χέρια μας από δικά μας λάθη και παραλήψεις.
  Ψάχνοντας την αίτια της μείωσης του πληθυσμού ,βρέθηκε ότι ο Μεσόκαμπος και στην προηγούμενη απογραφή  προστέθηκε στην κοινότητα Βαθέως.
    Είναι στα υπόψη του κοινοτικού συμβούλιου να ζητήσει την εκ νέου ενεργοποίηση των ορίων των κοινοτήτων ,εκτός και αν το σχέδιο Καλλικράτης μπορεί να αδρανοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν απ΄ τα πληθυσμιακά στοιχεία των κοινοτήτων.

                                                                                                                            Αγκαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου